Acest web site solicită permiterea cookie-urilor pentru a oferi toate abilitățile sale. Pentru a accepta cookie-urile de pe acest site, vă rugăm să dați click pe butonul "Permite" de mai jos.

Permite

Frânarea regenerativă – merită?

20 aprilie 2018 15:29:00 CEST

De ce sunt frânările regenerative atât de ineficiente și cu cât?Frânarea regenerativă este un proces de frânare a unui motor electric ce se efectuează în așa manieră încât convertește toată energia de frânare în energie electrică , încărcând bateria.

Frânarea regenerativă necesită un motor cu ax (sau curea de transmisie etc) deoarece acestea nu au rotile independente, fiind un aspect important. Motoarele cu transmisie directă sunt, în general, mai masive comparativ cu cele cu viteze pe pinioane și au o rulare mai greoaie din cauza lipsei se sistem fără-fricțiune.


În ceea ce privește eficiența frânării regenerative, aceasta este de doar 15% ( testată pe suprafață plană) fără unghi de înclinare pozitivă sau negativă, în condiții ideale). Așadar dacă energia emisă de baterie este de 8 Wh pentru a accelera până la o anumită viteză se câștigă 3,6 Wh de energie cinetică. Frânarea va folosi 3,6 Wh de energie cinetică iar energia emisă de motor va fi de 1,3 Wh, ceea ce reprezintă doar 15% din eneriga folosită.

Aceasta nu înseamnă că veți câștiga 15% mai multă distanță de deplasare când folosiți ebike, motorul acesteia folosește energie pentru a menține viteza, altfel denumită energie cinetică, care în cazul de față reprezintă o pierdere sau energie pierdută prin fricțiune iar rezistența impotriva curenților nu poate fi recuperată prin frânare.


Așadar, dacă puteți, cumpărați-vă mai degrabă o ebike cu viteze, nu numai făcând acest dispozitiv mai ușor dar și mai efecientă și mai ușor de pedalat. Un alt avantaj major al motorului cu viteze este și puterea de torsiune care crește datorită reducerii numărului de viteze din interiorul motorului iar în raport cu motoareele cu direct-drive, acestea au de două ori mai multă tracțiune, până la 70Nm pentru versiunea de 250 W.


Autor: Antonija Jerbić